• Gratis frakt över 500 KR
  • För leverans före jul: Beställ senast klockan 11:00 den 21/12
Sjöstrand Coffee

Vårt koncept är byggt av en familj med passion för hållbarhet, design – och självklart – riktigt gott kaffe. Vi vill vara en inspiration för en grönare livsstil med enkla, men banbrytande innovationer.

  • Gratis frakt över 500 KR
  • För leverans före jul: Beställ senast klockan 11:00 den 21/12

Svensk jul

Nu är det kaffe här i vårt hus

Ingen ska behöva fundera över hur en svensk jul ser ut. Vi har fått ett utifrån perspektiv på våra svenska jultraditioner och tagit fram en övergripande bild av våra traditionella såväl som nyare vanor. Vissa känns igen, medan andra kanske är mer överraskande.  

Jul i Sverige idag är en blandning av utländska och inhemska seder och traditioner.  De kan variera mellan regioner och familjer, men oavsett tolkning av den populära högtiden är julen alltid rotad i mys och traditioner. När vintern nalkar med sjunkande temperaturer, kortare dagar och (förhoppningsvis) snö i drivor, medföljer passande seder och traditioner. 

Advent, julens ankomst 

I Sverige börjar julen så tidigt som en månad före julafton i och med första advent. De fyra veckorna av advent firas varje söndag med att tända ett ljus för varje vecka som går fram till den 24 december då vi i Sverige firar julafton. Ett än mer populärt julfirande än adventsljus är lussebullar. De finns I olika former och storlekar, men de S-formade med russing är den mest klassiska varianten och de serveras ofta med kaffe, te eller glögg och pepparkakor.  

Julmat 

Julbordet är ett är ett säsongsenligt smörgåsbord och festtillfälle i bufféform, som både bjuder på traditionella och nya rätter. Vilka rätter som vanligtvis ingår varierar mellan olika regioner men några av de mest förekommande är; köttbullar, rödbetssallad, griljerad skinka, potatis och Janssons frestelse som är en traditionell svensk gratäng med potatis, gul lök, grädde och ansjovis.  Den stora måltiden avslutas vanligtvis med en kopp kaffe. Att äta julbord var urpsungligen något du gjorde med din familj, men idag har traditionen utökats och det är även vanligt att äta julbord ute på restaurang på företag, eller med vänner. 
 

En kunglig festmåltid 

En annan matrelaterad tradition är Nobelbanketten vilken äger rum årligen den 10 december för att fira alla vinnare av årets Nobelpris. Traditionen leder ända tillbaka till 1901 och besöks alltid av den kungliga familjen, en utvald skara studenter och Nobelkommittén själva. Banketten är ett stort kulinariskt event som sänds live på Sveriges Television och Sveriges Radio, men även utomlands. Ofta kan du även finna en version av årets Nobeldessert på ett lokalt konditori så att alla svenskar  får chansen att delta och smaka på banketten. 


Säsongens nöjen 

En överraskande tradition som vi i Sverige starkt förknippar med julen, är tv-programmet  Kalle Anka och hans vänner önskar god jul som sänds varje julafton. Sverige är Kalle mer populär än Musse och programmet är därför uppnämnt efter honom trots att Musse egentligen agerar värd. Det består av olika filmklipp och några sketcher från Disney som i stort är en repris av föregående år och det har nu sänts i över 60 år. Faktum är att traditionen är så inrutad i den Svenska julen att begreppet “Kalle” ofta används som en tidsreferens för julafton, “Jag ställer ofta in potatisgratängen i ugnen precis före Kalle.” 

Julkalender

En tradition nästan snäppet äldre än Kalle, är barnprogrammet, Sveriges Radios julkalender som 1960 utökades med Sveriges Televisions julkalender, vilket sänds dagligen från den 1 december till och med julafton den 24 december. Med serien tillkommer en papperskalender som säljs i butiker och vars dagliga lucka kompletterar respektive avsnitt från radio och tv. En sötare variant av olika former av papperskalendrar är chokladkalendern, vars dagliga lucka innehåller en chokladbit. 

Luciafirande

Om du gillar liveframträdanden ä ren luciakonsert eller ett luciatåg något för dig. Den 13 december firas Lucia i Sverige med då körer klädda i vita långa linnen sjunger julsånger. Det inleds med ett tåg som leds av en person iklädd rollen som Lucia, med en ljuskrona på huvudet, bestående av en krans med stearinljus eller batteridrivna elljus. Luciaevent hålls ofta i kyrkor, förskolor och skolor men även i butiker och restauranger så det brukar ofta vara lätt att hitta ett luciatåg den 13 december. Ja, luciatåg kan även hittas utomhus, och där det finns ett luciafirande är det ofta nära till en “Luciafika”, som ofta består av lussebullar, pepparkakor och glögg eller kaffe.   


En utomhussäsong 

På tal om utomhus, Sverige har ofta vackra vintrar med mycket snö som förskönar allt det lägger sig över, från träd till hustak på små röda falurödfärgsstugor.  Vintern kommer därför med manga populära utomhusaktiviteter som längdskidor, pulkaåk och skridskoturer på frusna sjöar.  Dessa utomhusaktiviteter åtföljs ofta av en fika med medhavd kaffe i termos och mackor eller bullar.  

Vinter och jul i Sverige är verkligen en blandning av gamla och nya, inhemska och utländska traditioner, mys inomhus och uppfriskande utomhusaktiviteter, men aldrig för långt ifrån en fika. 
 

God jul! 

You're using an old browser

Old browsers only have partial support for new technology and doesn't give the website an honset chance to live up to its fully potential. You can easily download an other web browser that works better. Here is onyl a few modern browsers that works great!

Update my browser

I'd like to continue anyway