• Gratis frakt över 500 KR
Sjöstrand Coffee

Vårt koncept är byggt av en familj med passion för hållbarhet, design – och självklart – riktigt gott kaffe. Vi vill vara en inspiration för en grönare livsstil med enkla, men banbrytande innovationer.

  • Gratis frakt över 500 KR

Sjöstrand Stories

Aadel Kersh

20 July, 2021

Kaffe symboliserar allt jag älskar!

Möt Aadel Kersh som är stjärnan bakom Sjöstrands sommarkaffe Limited Edition 2021 – ett kaffe som passar lika bra till jordgubbstårtan som till att avrundning av en härlig barbecuemiddag. Kaffet är ett hantverksmässigt rostat i Aadels rosteri i Gustavsberg med bönor från en liten kaffeodling i Peru, som drivs av en väns mamma. Sommarkaffet markerar starten på ett samarbete mellan Aadel Kersh och Sjöstrand och här får du lära känna mannen bakom rostningen lite närmare.

Read more

23 November, 2020

Black Week blir Green Week!

Så här lagom till Black Week så är vi extra stolta över att kunna presentera vårt nya erbjudande – Sjöstrand Vintage. Nu får du möjlighet att köpa fullservade maskiner som fått omsorg av landets skickligaste hemelektroniktekniker till ett riktigt bra pris. Och för att det ska kännas lika tryggt att köpa en vintagemaskin från Sjöstrand så erbjuder vi 2 års konsumentgaranti även på dessa kaffemaskiner.

Read more

13 October, 2020

Sjöstrand Coffee Concept i co-branding med GRIND Coffee Roasters Ltd

Vi är så glada att få berätta om vårt senaste samarbete som är ett co-branding med det brittiska varumärket GRIND, ett Londonbaserat företag som driver ett större antal kaféer och restauranger där kaffe från det egna rosteriet serveras och de säljer även sitt omtyckta kaffe i den egna webshopen. GRIND har snabbt blivit ett starkt varumärke med många lojala kunder och är även en global leverantör till Soho House & Co:s medlemsklubbar och hotell.

Read more
Sjöstrands kaffesortimen

13 August, 2020

Coffee® by Sweden

Den svenska kaffekulturen blev minst sagt världsberömd i samband med Stieg Larssons Millenniumtrilogin, där brott skedde och löstes parallellt med ett intensivt inmundigande kaffe. Och det är ju precis så kaffekonsumtionen ser ut för många av oss här i Norden. Ett par koppar får inleda dagen, följt av en kopp för varje möte på kontoret (och vi har ju ett rätt stort antal möten varje dag;)) och så avsluta dagen med en kopp kaffe efter middagen. Ja, kaffesippandet tycks aldrig ta slut.

Read more

23 July, 2020

Sjöstrand – en isländsk framgångssaga

Kärlek vid första ögonblicket tog Sjöstrand till Island. Tack vare Gunnar Stein Jonsson, hans fru Elisabet och deras affärspartners Álfrún och Viktor är Sjöstrands produkter en stor favorit på det designkräsna Island.

Read more
Islatte i sommar

26 June, 2020

Recept på frostig och fluffig islatte!

Njut av en frostig och fluffig islatte i sommarvärmen!
Perfekt att svalka sig med under heta sommardagar.
Här får du vårt bästa sommarrecept!

Read more

26 June, 2020

Sjöstrand Coffee Concept hos H&M Home Concept Store i 7 länder

Vi är superglada över att kunna erbjuda Sjöstrands kaffemaskin och kapselkaffe i ytterligare 4 H&M Home Concept Stores. Sedan i våras finns vi även i butiker Trondheim, Oslo, Amsterdam och Bryssel.

Read more
Från idé till stilikon

17 June, 2020

Från idé till stilikon

Från idé till stilikon. En kapselmaskin i julklapp blev 2011 startskottet för den brokiga resan som lett fram till Sjöstrands älskade espressomaskin. Kapslar i metall och maskin i plast kändes varken estetiskt eller etiskt tilltalande, vilket gav upphov till idén att göra kapselkaffe till en hållbar upplevelse i skandinavisk tappning. Men då många stannat vid kaffet så tog Sjöstrand hela klivet och designade en egen espressomaskin för kapslar.

Vi hade en grov idé och var tillräckligt naiva för att dra igång. En stark värdegrund i design och miljö gav oss tillräckligt med inspiration börja utveckla Sjöstrand Coffee Concept

Skandinavisk, enkel och avskalad design var grundtanken när de första skisserna på Sjöstrands kaffemaskin togs fram. Det primära var maskinens raka linjer. Hävarmen som ritades dit skapar en känsla av att man själv tillverkar en espresso trots att det är en kapselmaskin. Det smala stålräcket på ovansidan är också ett tydligt designelement som även fyller funktionen av att ett par koppar kan placeras på toppen utan risk för att de ska rasa ner under själva bryggningen.

Kaffemynningens design har inspirerats av de gamla traditionella italienska espressomaskinerna och utseendet och utformningen av mynningen för tankarna till underbart gott kvalitetskaffe.

Vi kunde tidigt se maskinen i rostfritt, ett naturligt materialval som blir väldigt effektfullt med en spegelblank finish. Ett av de mer centrala designelementen var skylten med Sjöstrands logotyp. Det var en självklarhet att den skulle skruvas dit för att få det robusta intrycket från gamla hushållsmaskiner där de robusta logotypskyltarna har alltid gett ett intryck av kraft och kvalitet och att inget lämnats åt slumpen.

Trots ett bra grundarbete är utmaningarna med att ta fram en ny elektronikprodukt extremt stora.Att hitta rätt fabrik för tillverkningen av kaffemaskinen var en stor utmaning och arbetet började på Internet. Efter att ha inlett förhandlingar med en fabrik på distans blev det så småningom ett av många första besök på plats och idag så har alla underleverantörer som bidrar till skapandet av maskinen fått besök.

Så här i efterhand är det lätt att förstå varför det i stort sett bara är stora bolag som gör den här typen av produkter.

För att säkerställa rätt kvalitet på alla delar av maskinen krävdes en hel del testning. Sjöstrand fick, genom företagets dåvarande samarbetspartner Ethical Coffee Company, lära sig att 7.500 extraktioner var ett bra mått för att säkerställa bra kvalitet. Praktiskt översatt – brygg 7.500 koppar med maskinen för att säkerställa kvaliteten. Testet utfördes hemma i Niklas tvättstuga och doften efter att ha bryggt ca 500 koppar kaffe per dag var intensiv men trots det fortfarande skänkte en positiv känsla av välmående i kroppen.

Idag är Sjöstrands espressomaskin en stilikon bland kapselmaskinerna och maskinen säljs till över 25 länder. Den har även i sin tidiga ungdom sålts under andra varumärken men den patenterade designen är alltså Sjöstrands egna och är resultatet av en julklapp och en fast övertygelse att förändra kapselkaffet till en hållbar och väldesignad vardagslyx!

Read more
Sjöstrand klimatpåverkan

3 February, 2019

Sjöstrand arbetar hårt för att minska klimatpåverkan!

Sjöstrandfamiljen växer snabbt, vilket vi ser som ett tecken på att vår hållbara design och klimatsmarta alternativ för kapselkaffe är framtiden!

För att hindra den pågående globala uppvärmningen att överstiga 2-gradersmålet, så behöver hitta sätta att både minska våra utsläpp men även rena atmosfären från befintliga koldioxidutsläpp. Det är helt enkelt inte tillräckligt att vara klimatneutral – vi behöver bli klimatpositiva.

Sjöstrand Coffee Concept är ett av de första företagen som producerar kaffekapslar som valt att fokusera på hållbarhet och vårt mål att inte bara göra en så liten negativ klimatpåverkan – vår vision är att vi ska skapa en kaffekonsumtion som leder till en så stor positiv påverkan som möjligt! Det är därför vi kompenserar för vårt kaffekaffe till klimatpositivt!

Vi har kommit ett par steg på väg och idag finns det fler bra och hållbara produkter på  marknaden. Men det återstår fortfarande mycket arbete! Vi är fortfarande en liten aktör men ingen är för liten för att bidra – och tillsammans kan vi göra en stor skillnad!

Read more
Sjöstrand espressomaskin hållbarhet och Vi -skogen

3 October, 2018

Sjöstrand och hållbarhet – en miniintervju

I en mini-intervju med Sjöstrands grundare Jenny Svensson och Niklas Gustavsson pratar vi om hållbarhet och Sjöstrands samarbete med Vi-skogen. Ett projekt för att klimatkompensera genom att plantera träd.


Hela Sjöstrands grundidé bygger på hållbarhet. Berätta mer!

Vi vill påverka konsumtionen, i vårt fall handlar det om att erbjuda miljövänliga och hållbara alternativ för ett befintligt koncept som är väletablerat på marknaden. När vi grundade Sjöstrand Coffe Concept fokuserade vi på att ta fram en design som skulle kunna passa in i så många miljöer som möjligt, för att på så sätt nå hållbarhet. Samtidigt som vi varje dag fokuserar på att höja kvaliteten i allt vi gör. Tillsammans ska design och kvalitet minimera en slit- och slängmentalitet och erbjuda produkter med en så lång livslängd som möjligt.

Kaffe och våra kaffekapslar är en konsumtionsvara och den absolut mest hållbara lösningen för miljön är kompostering.  Vi måste så långt som möjligt eftersträva att det som kommer ur jorden ska tillbaka till jorden. Kapseln produceras med energi från sol, vind, vatten och biogas, vi klimatkompenserar för delar av våra transporter, vårt kaffe är 100% ekologiskt odlat och vår kapsel är tillverkad av bland annat bark samt andra växtfiber och är därför komposterbar. Kapseln blir till jord inom 23 veckor i en vanlig trädgårdskompost.

Sjöstrand har klimatkompenserat för delar av sina transporter tillsammans med Vi-skogen sedan 2016. Vad innebär ert samarbete?

Vi-skogen erbjuder företag ett väldigt effektivt sätt för att klimatkompensera för sina koldioxidutsläpp, genom en certifierad koldioxidinlagring i träd och jordbruksmark. Detta innebär att man som företag kan räkna på sitt koldioxidutsläpp, framförallt via sina transporter. För att sedan investera i trädplantering genom Vi-skogen, då träd binder koldioxid, i lika stor eller större utsträckning för att på så sätt klimatkompensera för sina utsläpp.

Varför föll ert val på att samarbeta med Vi-skogen?

Vi-skogen gör skillnad för dem som drabbats hårdast av klimatförändringarna. Organisationen jobbar i fyra länder runt Victoriasjön i östra-Afrika: Uganda, Rwanda, Kenya och Tanzania. Att klimatkompensera tillsammans med Vi-skogen innebär många fördelar – det bekämpar fattigdom då trädplantering skapar arbetstillfällen och det förbättrar miljön då träd och jordbruksmark binder koldioxid och på så sätt minskar vår klimatbelastning.

De människor som drabbas hårdast av klimatförändringarna kan tack vare vårt stöd och Vi-skogens arbete öka sina skördar och anpassa sig till ett förändrat klimat.

Hur ser Sjöstrands hållbarhetsarbete ut i övrigt? 

Vi försöker undvika tryckt material så långt som möjligt genom att arbeta elektroniskt. På det tryckta material som vi trots allt måste använda oss av, exempelvis våra kartonger, där letar vi efter så bra och miljövänliga alternativ som möjligt. Exempelvis FSC-märkt eller återvunnet. Vi åker kollektivtrafik till arbetet och närvarar på mässor såsom Matologi för att sprida våra budskap.

Hur ser ni på framtiden ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv?

Vi var ett av de första bolagen med produkter inom segmentet kapselkaffe som fokuserade på hållbarhet och miljö med målsättningen att nå en så liten påverkan på miljön som möjligt. Vi hade en storslagen vision om att förändra ett helt kaffesegment. Vi har kommit en liten bit på vägen och Idag finns det flera bra och hållbara alternativ på marknaden, dock inte den största. Det finns fantastiska utmaningar nu och i framtiden avseende miljö och hållbarhet och vi hoppas kunna vara med och påverka i positiv riktning under en lång tid framöver. Ingen är för liten för att bidra och det är tillsammans som vi kan göra skillnad!

TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD!

När du handlar Sjöstrands produkter under oktober månad skänks 10% av intäkterna till förmån för Vi-skogens arbete. Dessutom får du 10% på ett helt köp.

Rabattkod: VI2018.

Read more

You're using an old browser

Old browsers only have partial support for new technology and doesn't give the website an honset chance to live up to its fully potential. You can easily download an other web browser that works better. Here is onyl a few modern browsers that works great!

Update my browser

I'd like to continue anyway