
Mjuk pepparkaka
En svensk julklassiker
Visst är det väl gott med pepparkakor och lussebullar, men i ärlighetens namn har vi alla haft en och annan torr lussebulle, eller bränd pepparkaka? Något som aldrig gör en besviken däremot är den kryddiga och saftiga mjuka pepparkakan. Omtyckt bland både stora och små. Den här härligheten balanserar dessutom upp de kraftiga inledande kryddorna och syrliga hinten av lingon med en lätt eftersmak av kaffe. Vilket gör att den gifter sig extra bra med en kopp espresso eller lungo.

Ingredienser (12 portioner)
2 dl rörsocker
100 g smör
4 dl vetemjöl
1,5 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk ingefära
0,5 dl lingon
1,5 dl matlagningsgrädde
1 krm salt
1 kapsel Sjöstrand Espresso Decaf N°4
Förberedelser
1 smal ugnsform ca 28 x 12 x 6 cm
1 stor bunke
1 liten skål
1 kastrull
1 måttsats
1 slickepott
1 kniv
Beskrivning
Steg 1: Sätt ugnen på 175°C grader.
Steg 2. Skär upp smöret och smält på låg värme i kastrull, stäng sedan av värmen.
Steg 3. Smöra en form och strö lite av mjölet i den.
Steg 4. Blanda rörsocker, vetemjöl, bikarbonat, kanel, nejlikor, ingefära och salt i en bunke.
Steg 5. Lägg lingonen i en liten skål. Ta en tesked av de torra ingredienserna, strö över lingonen och blanda.
Steg 6 . Brygg en kopp espresso. Häll i kastrullen med smöret. Rör om. Känn doften!
Steg 7. Häll i grädden i kastrullen med smör och kaffeblandningen. Rör om.
Steg 8. Under omrörning; Häll över innehållet från kastrullen i bunken med de torra ingredienserna.
Steg 9. Blanda i lingonen i smeten och häll över i formen. Ställ långt ner i ugnen i 50-60 minuter, eller tills ingen smet fastnar på kniven vid ett sticktest.
Steg 10. Låt svalna något innan du skär upp den. Njut!
-
Espressomaskin Mässing4.495 kr
-
Espressomaskin3.995 kr
-
N°4 Espresso Decaf (100 kapslar)429 kreller prenumerera och spara
-
N°4 Espresso Decaf (10 kapslar)50 kreller prenumerera och spara