
Midsommar
Midsommar är en så viktig och väl firad dag i Sverige att många misstar den för landets nationaldag. Midsommaraftonsfestligheterna äger rum runt sommarsolståndet – den dag på året som har längst dagsljus – och dess historia kan spåras tillbaka till vikingarnas tid långt innan landet Sverige föddes. Även om traditionerna kan skilja sig åt mellan olika delar av Sverige är några saker vanliga.

Midsommarstång
Något som gör att den svenska midsommaren sticker ut från grannländer som Finland är midsommarmarstången, eller majstången – den mest symboliska delen av dagen. Majstången är ett högt kors med ringar, helt täckt av löv och dekorerad med blommor och band. Det finns små regionala skillnader i hur de är dekorerade men korset med ringar är densamma och de symboliserar moder jords fertilitet. Ju större firande, desto högre majstång.
Midsommarförberedelserna börjar med att bygga midsommarstången och resa den från marken. När den väl är uppe börjar musiken och dansen. Svensk folkmusik, som oftast spelas med instrument som fiol och nyckelharpa, fungerar som bakgrund för dansen. Deltagare i alla åldrar utför roliga danser som små grodorna där alla låtsas vara grodor.

Midsommarkläder
Det finns två traditionella stilar för att klä upp sig för midsommar: folkkläder eller den vita klänningen eller skjortan.
Det finns olika folkklänningar och kostymer beroende på ursprung eftersom de alltid representerar din hemby via invecklade vävda mönster som symboliserar den specifika platsen. De är vanligtvis handvävda av hantverkare och tar tid att göra vilket gör dem dyrbara. Så de används framförallt vid speciella tillfällen som på midsommarafton.
Det enklare, men nästan lika traditionella alternativet, är den vita klänningen. Eftersom många inte äger sin egen folkklänning tenderar de flesta kvinnor att bära vita klänningar istället, medan män ofta också har vita eller ljusblå skjortor.
Det som är gemensamt för alla oavsett hur de är klädda är blomsterkransen på huvudet. Kransarna används vanligtvis samtidigt som majstången dekoreras.

Midsommarmat
Det finns inget svenskt firande utan kaffe, och under midsommar serveras det till frukost, lunch, eftermiddagsfika och kvällsgrillen. Matmässigt kan man äta vad man vill till frukost, men lunchen är lite mer traditionell ofta i form av en kall buffé med färskpotatis, flera sorters inlagd sill, knäckebröd och annat gott. Allt serveras på ett långbord med öl, kryddat brännvin eller snaps som vi säger i Sverige. Till snapsarna sjungs det självklart nubbevisor och detta sker som oftast redan till lunch. Lunch är nämligen dagens viktigaste måltid eftersom den serveras vid den tidpunkt då solen står som högst.
Lunch följs av fika, som inkluderar kaffe, jordgubbar, vispad grädde och ofta jordgubbstårta. Middagen som serveras senare på kvällen består vanligtvis av varm och grillad mat.

Midsommarlekar
Många aktiviteter planeras ofta under dagen. Efter att ha dansat runt majstången är det vanligt att leka lekar, ofta med laguppställning med vänner och familj. Klassiskt är att tävla i 10-kamp och ha grenar som hoppa säck eller äggstafett med sked i munnen.
SOMMARDRYCKER
Tillbehör till midsommar
-
Espressomaskin & Mjölkskummare3.995 kr
-
Five Flavours200 kr
-
Limited Edition BAM BAM Espresso (60 Kapslar)330 kr
-
N°1 Espresso (100 kapslar)Produkter på rea351 kreller prenumerera och spara
-
N°2 Espresso (100 kapslar)Produkter på rea351 kreller prenumerera och spara
-
N°3 Lungo (100 kapslar)Produkter på rea351 kreller prenumerera och spara
-
N°5 Espresso & Lungo (100 kapslar)Produkter på rea351 kreller prenumerera och spara
-
Sjöstrand mixbox (100 kaffekapslar)399 kr