
Limited Edition Bam Bam
Vi på Sjöstrand har samarbetat med det svenska specialkaffeföretaget Lykke kaffegårdar för att utveckla en espressokapsel som tickar av allt på listan som gör kaffet gott. Vill du känna till BAM BAM:s inverkan? Försök att läsa raderna nedan högt och säg “BAM!” efter var och en.
- Smidig och livlig med inslag av fransk nougat, vit choklad och karamell (BAM!)
- Smakrik och balanserad rostningsprofil (BAM!)
- Helt komposterbara, färskhetsförslutna, växtbaserade kaffekapslar
- Kaffebönor odlade i småskaliga gårdar
- Ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbart
- Noll skada gjord alla intressenter
- Fullständig spårbarhet
- Klimatkompenserat
Bönorna som används i BAM BAM-blandningen i begränsad upplaga odlas på Lykke kaffegårdars egna små gårdar i Espiritó Santo, Brasilien och Agua de Nieves, Peru.
Kaffets ursprung

Brasilien
Espiritó Santo och Caparaó är kaffeområdena i Rio de Janeiro och de ligger 400 km norr om staden. Till skillnad från de områden som ligger längre västerut, där kaffeplantagerna är massiva, platta och drivs av maskiner, är gårdarna i Espiritó Santo och Caparaó mindre och ligger på mycket brantare sluttningar och drivs av familjer och förvaltas för hand med enorm omsorg.
Region: Bateia, Castelo – Espiritó Santo
Område: Bateia, Castelo – Espiritó Santo
Höjd: 800-1200 m
Process: Massa/Naturlig.
Direkt efter skörden, skalas kaffekörsbären och separeras från sin massa, varefter de torkas ut i den öppna höglandsbrisen och solen.

Peru
För att komma till den lilla gården i Agua de Nieve från den peruanska huvudstaden Lima måste man korsa de andinska bergen och genom det kaffeproducerande området Selva Central. Namnet Agua de Nieve, direkt översatt till “snövatten”, sägs ha fått sitt namn som en ära till det smältande snövattnet som forsar ner från de andinska topparna, som idag ger näring åt jorden där kaffeväxterna växer.
Område: Agua de Nieves, Monobamba
Höjd: 1600-2100 m
Process: Tvättad process.
Kaffekörsbären skalas av sin massa och lämnas att vila i sin sockerslemhage i 24-36 timmar. Under dessa timmar löses sockret genom en jäsningsprocess, varefter bönorna tvättas i färskt källvatten för att ta bort eventuell återstående massa och torkas sedan långsamt och jämnt på upphöjda bord.