• Gratis frakt över 500 SEK
Sjöstrand Coffe

Vårt koncept är byggt av en familj med passion för hållbarhet, design – och självklart – riktigt gott kaffe. Vi vill vara en inspiration för en grönare livsstil med enkla, men banbrytande innovationer.

  • Gratis frakt över 500 SEK

Kräftskiva

Augusti är kräftans säsong i Sverige och det är vanligt att delta på en eller flera kräftskivor innan sommarens slut. Säsongens startdatum kallas “kräftpremiär” och skaldjursälskarna är ofta ivriga att inleda den första skivan denna dag.

Varför kräftor?

Trots att det är ett skaldjur, ses det inte som en lyxig måltid runt om i världen. I Sverige är det dessutom så vanligt förekommande att det kan fiskas kräftor i både sjöar och på västkusten. Historiskt har kräftor serverats under både religiös fasta och som en god måltid för bönder. Men då det tidigare var förbud mot kräftfiske i Sverige mellan november och 7 augusti varje år, fanns en stor anledning till att fira kräftpremiären som ägde rum just den 7 augusti. Sedan förbudet hävdes har premiären flyttats till första onsdagen i augusti, och kärleken till kräftor lever kvar än i dag.  

Dekorationer

Om midsommar är ett firande av solen och moder jord, så hyllar kräftskivorna istället månen. Under augusti månad är månen på himlen större än vanligt och har ofta en djup orange färg. Detta är ett fenomen som kallas för augustimåne i Sverige. Månen är också inspirationen för många av de dekorationerna man ofta ser på kräftskivor, och den absolut vanligaste av dem är augustimånelyktan. Eftersom skaldjur är en ganska kladdig maträtt att äta, är det också obligatoriskt att ha servetter hattar som matchar temat.

TILLBEHÖR TILL KRÄFTSKIVAN

Kaffe passar alla svenska högtider, inte minst kräftskivan, så se till att du alltid har en kopp redo om någon av gästerna vill ha en kaffe (eller flera). Här nedan finner du de saker du kan behöva vid detta specifika kaffetillfälle.

You're using an old browser

Old browsers only have partial support for new technology and doesn't give the website an honset chance to live up to its fully potential. You can easily download an other web browser that works better. Here is onyl a few modern browsers that works great!

Update my browser

I'd like to continue anyway