• Gratis frakt över 500 KR
Sjöstrand Coffee

Vårt koncept är byggt av en familj med passion för hållbarhet, design – och självklart – riktigt gott kaffe. Vi vill vara en inspiration för en grönare livsstil med enkla, men banbrytande innovationer.

  • Gratis frakt över 500 KR

KAFFE


 Kaffets  ursprung 

Kaffe är en välkänd dryck över hela världen, med mer än 1 miljard kaffeentusiaster världen över är det den näst mest exporterade produkten efter olja. Denna populära dryck är gjord av frön från kaffebusken, även kallade kaffebönor. Kaffebusken kommer ursprungligen från ett subtropiskt klimat Afrika och växer bara under liknande förhållanden nära ekvatorn, varifrån den sedan exporteras till andra delar av världen. Afrika är också födelseplatsen för dagens kaffekultur eftersom kaffedrickandet har sitt ursprung i Etiopien för två tusen år. Det har sedan spridit sig via Arabiska halvön till Turkiet och vidare.

Kaffebönor eller bär?

Kaffebönorna som vi känner igen väl är faktiskt frön i ett körsbärsliknande bär som växer på buskar. Det kallas bönor på grund av att bärets frön liknar bönor. Varje kaffebär innehåller två frön som skördas och rostas för att producera kaffet.

En smakrik upplevelse

Få produkter har ett så naturligt utbud av aromer som kaffe, som innehåller hundratals av dem och de bidrar alla med sina egna egenskaper i smakblandningen. Utbudet av smaker ökar ytterligare när man tar hänsyn till faktorer som bönsort (Arabica eller Robusta), växtplats, väder, rost och blandning. Detta gör kaffe otroligt mångsidigt, och olika typer av blandningar och rostar är lämpliga för olika typer av kaffedrycker som espresso eller lungo, och det varierar också vilken typ av mat och smaker som passar det bäst.

Koffein

En unik egenskap hos kaffet är de naturliga höga halterna av koffein som kan öka fokus och tillfälligt förhindra trötthet. Bara doften av kaffe kan göra att du känner dig piggare. En grupp forskare har kommit fram till att bara inandning av kaffearomen kan förändra aktiviteten hos vissa gener i hjärnan och ta bort känlsan av sömnbrist. Och genom att dricka kaffet når koffeinet ditt blod extra snabbt. Legenden säger att getherdar i Etiopien på 900‑talet märkte effekten av koffein på deras getter, som verkade “dansa” efter att ha ätit kaffebär. En munk i området gjorde sedan en drink med bären och upptäckte att den höll honom vaken hela natten, och den första koppen kaffe var skapad.

Hälsofördelar med kaffe

Enligt en forskningsstudie från University of Scranton är kaffe den ledande källan till antioxidanter i USA. Amerikaner konsumerar i genomsnitt 1299mg antioxidanter från kaffe varje dag. Te är en avlägsen tvåa med 294mg antioxidanter. Kaffe kan också förbättra konditionen. Du kan dock få i dig för mycket kaffe. En överdosering av koffein kan orsaka symtom som rastlöshet och illamående och oregelbundna, snabba hjärtslag och anfall. Men för att riskera en dödlig dos måste du dricka över 100 koppar inom en väldigt kort tidsperiod.

Utmaningar med kaffe

Idag finns det cirka 25 miljoner bönder i mer än 50 länder som arbetar med kaffe. Odling av kaffe måste fortfarande ske i ett subtropiskt klimat. Detta har en sån påverkan på produkten att vädret i Brasilien är den mest inflytelserika faktorn när det kommer till priset på kaffe världen över. Dåligt väder som torka och frost kan indikera en framtida brist på kaffe och få priserna att stiga. Så behovet av ett stabilt klimat är viktigt.

Subtropiska regioner är fortfarande mycket bundna till geografiska platser nära ekvatorn, vilket gör att kaffet kräver långa transporter för att nå alla kaffeälskare i världen. Kaffe är också en av de mest besprutade grödorna, med bekämpningsmedel som inte bara täcker buskarna och bönorna, utan också läcker ut i grundvattnet. Det skadar både den biologiska mångfalden, liksom arbetsmiljön för bönderna.

Others do climate warming.
We do climate positive.

Sjöstrand

Ett sätt att hantera dessa utmaningar är att endast producera ekologiskt kaffe. Detta förhindrar användning av skadliga bekämpningsmedel, och det uppmuntrar också till ett mer hållbart jordbruk när det gäller minskade utsläpp. Ekologiska kaffebönor odlas vanligare i skuggorna av andra växter och träd, vilket gör att jordbruket skapar naturliga kolsänkor. Naturskyddsföreningen rapporterar att studier har visat att ekologiskt kaffe bara släpper ut en tredjedel av vad konventionellt kaffe gör.

Vi på Sjöstrand använder bara ekologiska Arabica‑bönor i våra produkter, och vi klimatkompenserar alltid för minst 110% av utsläppen från vårt kaffe. Kompensationen beräknas täcka hela kaffets livscykel och inkluderar hela resan från böna till kopp.

You're using an old browser

Old browsers only have partial support for new technology and doesn't give the website an honset chance to live up to its fully potential. You can easily download an other web browser that works better. Here is onyl a few modern browsers that works great!

Update my browser

I'd like to continue anyway