• Gratis frakt över 500 KR
  • För leverans före jul: Beställ senast klockan 11:00 den 21/12
Sjöstrand Coffee

Vårt koncept är byggt av en familj med passion för hållbarhet, design – och självklart – riktigt gott kaffe. Vi vill vara en inspiration för en grönare livsstil med enkla, men banbrytande innovationer.

  • Gratis frakt över 500 KR
  • För leverans före jul: Beställ senast klockan 11:00 den 21/12

FRANSK PRESS

Fransk press är ett av de vanligaste och äldsta sätten att brygga kaffe. Att använda en fransk press är ett enkelt sätt att göra kaffe, eftersom allt du behöver är en presskanna, malet kaffe och kokande vatten. 

Lätt att använda 

Så här lätt är det att brygga med fransk press: 

Så här använder du din fransk press - Steg 1

Koka vatten 
Helst bör vattnet vara mellan 92-96 grader Celsius. Det finns några vattenkokare där du kan ställa in temperaturen. Har du däremot en vattenkokare som bara kokar vatten till 100 grader kan du vänta cirka 30 sekunder innan du häller vattnet i kannan. 

Så här använder du din fransk press - Steg 2

Mal kaffe 
Mal dina kaffebönor grovkorniga eller använd färdigmalda. Det finns färdigmalt kaffe som är specialmalt för att passa en fransk press.

Så här använder du din fransk press - Steg 3

Häll
Häll det malda kaffet i den franska presskannan. Som en tumregel, räkna ut 10 gram per 1,5 dl vatten. Häll en tredjedel av vattnet över kaffet och rör runt ett eller två varv i kannan. Detta bör göras försiktigt. Vänta ca 30 sekunder och häll sedan i resten av vattnet. Det är viktigt att allt kaffepulver täcks av vattnet, så att smaken blir så god som möjligt.  

Så här använder du din fransk press - Steg 4

Låt dra 
Sätt på locket till den franska pressen, utan att trycka ner filtret. Låt sedan kaffet stå och dra i tre till fyra minuter, beroende på hur mycket kaffe du gör. Om du kokar kaffe i upp till tre koppar räcker det ofta med att låta det stå i tre minuter, kokardu mer kaffe än så kan det vara bra att låta det stå i runt fyra minuter. 

Så här använder du din fransk press - Steg 5

Tryck sakta, inte snabbt 
Tryck sakta ner filtret. Se till att hålla presskannan stadigt och på en plan yta för att förhindra att kaffepulver kommer förbi kanterna på silen. 

Så här använder du din fransk press - Steg 6

Drick
Servera och njut! Gör alltid detta direkt när kaffet är klart. Allt kaffe som finns kvar i kannan fortsätter att brygga vilket kommer att förstöra smaken, varför det är nödvändigt att servera färskt. Om kaffesump blir kvar i botten av kannan, och det får stå länge, blir kaffet bittert. Om inte allt kaffe hälls upp i koppar på en gång kan du hälla resterande kaffe i en termos för att stoppa bryggningen. 

Smaken skiljer sig från vanligt bryggkaffe 

Det kan vara bra att veta att mängden kaffeoljor är högre i franskt presskaffe än i kaffe som har bryggts med pappersfilter. Anledningen till detta är att oljorna passerar genom metallfiltret i pressbryggare, medan det fastnar i pappersfilter i andra typer av bryggmaskiner. Om du föredrar kaffe med eller utan kaffeoljor är en smaksak och kan variera. 

French Press Image 1
French Press Image 2

Rengör ordentligt 

En sak som ibland lyfts fram som en nackdel med franska pressar är städningen. Eftersom filtret sitter fast i själva bryggaren behöver även detta rengöras, vilket kan vara lite svårt ibland. Vid rengöring rekommenderas att du tar isär varje del av filtret och rengör delarna separat – och sedan sätter ihop det igen när du använder det igen. Tänk på att slänga kaffesumpen i komposten eller hushållssoporna eftersom kaffesumpen kan orsaka stopp i avloppet. Du kan också använda det som ett naturligt gödningsmedel om det blandas väl med jord det fungerar bra med blommor som rosor eller grönsaker som morötter och tomater. 

You're using an old browser

Old browsers only have partial support for new technology and doesn't give the website an honset chance to live up to its fully potential. You can easily download an other web browser that works better. Here is onyl a few modern browsers that works great!

Update my browser

I'd like to continue anyway